top of page

Kedves Látogató!

Amikor szakembert választunk, sok információ alapján hozzuk meg a döntésünket, hogy végül kihez fordulunk segítségért. Rend szerint akkor ébred bennünk a legnagyobb bizalom, amikor az ismeretségi körünkből valaki már jó tapasztalatokkal rendelkezik az adott szakma képviselőjéről. Ha például villanyszerelőt, fogorvost, vagy ügyvédet keresünk, elsőként rendszerint a barátaink között, vagy a közvetlen környezetünkben fogunk kérdezősködni jó szakember után. A megfelelő pszichológus kiválasztása is történhet hasonlóan. A helyzet mégis talán nehezebb, vagy bonyolultabb. Jogosan lehet nagyobb az elvárásunk az illető szakember megbízhatóságát illetően olyankor, amikor a lelki gondjainkra keresünk megoldást. A pszichológusra szakmájából adódóan, és a vele való kapcsolatunk természete miatt személyes problémáinkat, esetlegesen kényes ügyeinket is rá kell, hogy merjük bízni. A kliens-pszichológus viszony ezért minden esetben a kölcsönös bizalmon kell, hogy alapuljon. A bizalmas, diszkrét légkörre való igényünk miatt gyakorta nem is szeretnénk az ismerősök között érdeklődni, hiszen kényelmetlen lehet vállalni mások előtt, hogy valamilyen problémával küzdünk.

 

A különböző pszichológiai és orvosi magánrendelések, tanácsadó szolgáltatások honlapjait böngészve azt tapasztalom, hogy kollégáim nagy része szakmai önéletrajzokkal, korábbi munkahelyek lajstromba vételével, vagy publikációs listák feltüntetésével igyekszik bemutatkozni. Természetesen ezeknek az információknak a szerepe vitathatatlan, amikor egy addig számunkra ismeretlen segítő megbízhatóságát, szakértelmét megítéljük. A "Magamról" menüpont alatt ezért én is megosztok néhány adatot. Sokkal fontosabbnak tartom azonban kiemelni azt, hogy a közös munkához nélkülözhetetlen bizalom kiépülésére ténylegesen csak a személyes találkozás alkalmával nyílhat lehetőség.

 

További lényeges szempont, hogy milyen elvárásokkal, milyen előzetes elképzeléssel a fejünkben érkezünk a pszichológushoz. Előfordulhat, hogy sokkal többet, vagy mást várunk a helyzettől, mint amit nyújtani tud. Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a pszichológus egy szerelőhöz hasonlóan néhány javítási művelettel egyszerűen helyrezökkenti a dolgokat, vagy konkrét tanácsot fog adni az adott probléma megoldására. Néhányunknak talán újdonság lehet, hogy a kliensnek legalább annyira dolgoznia kell a megoldáson a közös munka során, mint a pszichológusnak! Ez a munka részünkről azt igényli, hogy legyen kellő motivációnk és igényünk saját magunk mélyebb megismerésére és önismeretünk fejlesztésére. A pszichológus szerepe a folyamatban, hogy segítsen minket az útunkon, közösen gondolkozzon velünk, és új szempontokat hozzon a problémamegoldásba. A hatékony munka tehát azt igényli, hogy a pszichológusra ne mint egy csodatévő személyre, vagy nagy gyógyítóra tekintsünk, hanem, mint egyenrangú partnerre.  

 

bottom of page